BAKDAX

Vaniljbullar
Ingredienser till Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning:
24 vaniljbullar bullar med vaniljfyllning
Bulldeg:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 tsk salt
1 dl strösocker
720 g vetemjöl
Vaniljfyllning till bullarna:
100 g mjukt smör
4 msk strösocker
4 msk vaniljsocker
Pensling av vaniljbullarna:
1 st ägg
2 msk pärlsocker
Så här lagar du Vaniljbullar bullar med vaniljfyllning:

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula ner jästen i stor degbunke, tillsätt en dl av den fingervarma mjölken och rör tills gästen löst sig.
Tillsätt resten av vätskan samt salt och socker.
Arbeta in mjölet till en smidig bulldeg. Spara 0,5 dl mjöl att knåda med. Jäs under bakduk i 40 min.
Ta upp degen till vaniljbullarna på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen på hälften och kavla ut varje del till en platta 40 x 25 cm.
Blanda samman mjukt smör, socker och vaniljsocker till vaniljfyllningen och bred ut hälften på varje utkavlad deg.
Rulla ihop till rullar från långsidan.
Skär varje längd i 12 bullar och ställ dem i bullformar på plåtar med bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt bullarna jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250°.
Vispa ägget och pensla bullarna samt strö över pärlsocker och grädda vaniljbullarna i mitten av ugnen i 10 min. Låt vaniljbullarna svalna på galler under bakduk.
Daimkakor
Ingredienser 350 gram smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk daimkulor

Tillagning
Ca 25 st

1. Smält smöret och blanda det med sockret och vaniljsockret.

2. Rör i mjöl och bakpulver.

3. Forma till små kulor och lägg i pappersformar.

4. Gör en fördjupning med fingret och lägg i ett par daimkulor.

5. Grädda i 175 grader i 10-15 minuter.
Brownies

Ingredienser 125 gram smör 
125 gram mörk choklad
2 st ägg
2,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1,75 dl pecannötter

Tillagning
1. Lägg smör och choklad i en kastrull på mycket svag värme och rör om tills blandningen är mjuk. Lägg ägg och socker i en skål och vispa tills smeten är tjock och ljusgul.

2. Blanda ner chokladsmet, mjöl blandat med bakpulver och hackade nötter (macadmianötter är ett alternativ) och häll smeten i en smord 20 cm fyrkantig kakform.

3. Grädda i 175 grader ca 30 minuter eller tills kakorna är klarar. Låt kakan svalna och skär sedan upp den i fyrkanter. Servera med starkt espressokaffe.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0